Mozambique idag; Del 2/2
Hej!, det här inlägget kommer handla om regeringen, presidenten, arbeten, korrupthet och journalistiken i Mozambique. Enjoy!
Regering = land?
Om du skulle fråga en mocambican varför Frelimo lett landet ända sen befrielsen 1975 så skulle hon nog antagligen svara att det vore otacksamt att ifrågasätta befriarna. Att välja bort dem vore ännu mer otänkbart med tanke på att de ses som själva mozambique eller snarare vad mozambique är idag. Det är ett stort problem i landet, ingen ifrågasätter. För om man ifrågasätter regeringen är det som att vara illojal mot landet. Om inte folket ifrågasätter regeringen blir det inte svårt att agera korrupt.
Mozambiques huvudstad Maputo
Till exempel har Frelimo har svårt att skilja på myndigheternas pengar och själva partiets pengar, det kan ju bli ett problem ifall partiet åker ut och kampanjar för de pengar de får in i skatt. Det är ju som om moderayterna skulle använda de pengar som skulle gått till trafikbudgeten till att bjuda alla unga på McDonalds.
Vi tycker att Frelimos politik i på många sätt är alldelens för kortsiktig. Det finns många nyhetsartiklar som berättar om kravaller på gatorna p.g.a. för höga priser på mat respektive bensin. Ett av dem krävde i september förra året flera döda och ännu fler skadade. Upploppen har kommit med kanske ett eller två års mellanrum och efter varje tillfälla har priserna på varorna sänkts och tillfälligt fryst i några månader. Det håller ju inte i längden! Liksom vad sänder det för signal till folket? Att om de tar till våld lyssnar regeringen och förbättrar tillfälligt situationen? Hela landet skulle må bra av att regeringen fattade långsiktiga beslut.
Presidenten
Han har varit med i Frelimo i 34 år och ses som en landsfader. Här är ett kort avsnitt om Mozambiques president.
Gubben i fråga heter Armando Guebuza. En gubbe som i hög grad utnyttnjar sin post, lite av en Silvio Berlusconi utan pervers läggning. Men i likhet med honom har han privata investeringar i bolag som han ser till att regeringen gynnar, telefonbolag i huvudsak. Han försöker hålla sitt anseende som landfader uppe, även om månge kanske inte anser att han gör något för fattigdomen eller ekonomin. Många vet nog att hans privata buissnes ofta styr hans beslut.
Ett porträtt av Presidenten Armando Guebuza
som hänger på Mozambiques flygplats
Landet är en demokrati, mer eller mindre fungerande, och yttrandefriheten verkar vara okej gällande Guebuza. Vi har inte hittat någon information om att det skulle vara straffbart att baktala eller ifrågasätta honom. Folk säger i princip vad de vill, även om många vet att hålla tand för tunga på arbetet.
Journalistik
När man pratar om landets journalistik och yttrandefrihet är det viktigt att komma ihåg att Moçambique inte har någon stark tradition av granskande medier, på samma sätt som vi har i Sverige. Det är inte så att det är förbjudet, men det är lite samma sak igen: det är ohövligt att ifrågasätta befriarna. Och en annan faktor kan ju vara att få har råd med TV, och 50 % är analfabeter. Många har fullt upp att klara sig själva, de har inte samma fritid och få tar sig tid att sätta sig in i politiken, mer än vilket parti som styr.
Journalistiken är ändå relativt oberoende, den har dessutom förbättrats och det kommer fler och fler fristående tidningar. Vi tror att det skulle vara bra med en första granskande artikel, för att så att säga få ett startskott.
Gratistidning i Mozambique
Nu är nutiden klar och i nästa inlägg kommer vi skriva mer om framtiden.
Tack och hej!
/ Moa och Molle
mer applåder
Jag har inget mer att tillägga! Klockren genomgång av NU. Detta inlägg var dessutom väldigt roande :o)
//Elin