Framtiden

Hur tror vi att Mozambique kommer att se ut i framtiden?

Nu har vi forskat om Mozambique ett tag och i takt med att man får en bild av landet kommer tankarna om hur det kommer att se ut i framtiden rätt så  naturligt.

Det första vi tänker på är skolan, det är ju nyckeln till allt det andra. De har satsat rätt hårt på utbildning ända sedan inbördeskrigets slut (vapnet på deras flagga står faktiskt för utbildning), även om den har sina brister. Språkproblemet, som vi skrivit om, är så omdebatterat att vi inte tror att regeringen kommer att ha någon annan utväg i framtiden än att utbilda lärare som talar lokala språk, att man kanske utbildar människor från byarna på landet. Utbildningen kommer antagligen fortsätta köras på portugisiska, men i så fall kan de lära sig portugisiska av lärare som talar deras eget språk.


Kvinnor hämtar vatten nära Maputo

Vad gäller jämställdhet så tror vi att regeringen kommer bli mer eller mindre tvingade att förbättra situationen med hjälp av lagar, av omvärlden. De får så mycket stöd och resurser utifrån att de inte har råd att vara för konservativa. Det kommer att gå långsamt, men framåt. Nu för tiden är det i västvärlden rätt ”populärt” att vara jämställt. Bra siffror ger internationell status. Men även om det skapas lagar så tror vi att det på något sätt också måste komma inifrån, det är de som ska förändras som måste inse vikten av att göra det. Typ.


Mozambique, Maputo

Journalistiken... ja det hör ju i hög grad ihop med utbildningen. Om det går med skolan som vi förutspått så kommer fler bli utbildade och det är ett steg för journalistiken. Det är ju en fördel för Journalistiken ifall fler än hälften av befolkningen kan läsa. Blir hälften av landets befolkning inte utbildad går hälften av landets begåvning till spillo, och det är ju inte så bra. Vi tror dock att det kommer ta ett tag för Mozambique att få någon granskande journalistik. För då krävs att engagemanget ökar för politiken och vad regeringen egentligen håller på med. Just nu finns det andra högre prioriteringar. Vi tror att kravet på insikt kommer naturligt när fler blir utbildade. Journalistiken måste komma med  kraven.

Nyligen har många länder haft uppror i Nordafrika, Tunisien och Egypten bland annat. Men vi tror inte att oroligheterna som bränner häcken av diktatorer och regeringar runt om i Afrika kommer att nå Mozambique, De har rätt så nyligen haft protester i samband med höjda matpriser. Men de saknar en utbildad elit som kan strukturera upp och ifrågasätta.

Jupp så då var vår spaning färdig :D
//Molle och Moa


Kommentarer
Postat av: Elin

Hej!



En superfin avslutning på bloggen. Bra att ni hänvisar till fg inlägg och på så vis knyter ihop säcken. Ni har väl underbyggda argument som är fullt troliga. Tack för era fina texter!!!!



//Elin

2011-03-09 @ 15:01:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0